Orthese & Antidruk
Een orthese is een hulpmiddel gemaakt van siliconenmateriaal. De orthese wordt voor uw tenen op maat gemaakt. Een orthese geeft bescherming tegen wrijving en kan voor verbetering van de beweeglijkheid van de tenen zorgen. In sommige gevallen kan een orthese zorgen voor de correctie van een standafwijking van bijvoorbeeld 1 of meer tenen.
Anti druk wordt in de volgende situaties vaak gebruik:
- Drukvrij leggen van likdoorns.
- Wratten.
- Ingroeiende teennagel.
- Uitsparing voor hallux valgus.
- Bij hamertenen.
- Klauwtenen.
- Ruitertenen.
- Drukplekken ontstaan na het dragen van te kleine schoenen.
Hoe gebruikt u een orthese?
De orthese mag in het begin niet de hele dag gedragen worden. Het dragen van de orthese moet rustig opgebouwd worden. Dit om irritaties aan banden en pezen van uw voeten te voorkomen. De orthese draagt u alleen overdag. ‘s Avonds voor het slapen gaan dient de orthese voorzichtig met twee handen verwijderd te worden. ‘s Ochtends wordt de orthese weer voorzichtig terug geplaatst. Dit om scheuren te voorkomen en zo de levensduur van de orthese te verlengen. Bij voorkeur wordt een orthese in een dichte, goed passende schoen gedragen. Dit om te voorkomen dat u de orthese verliest.
Indicaties voor het dragen van een orthese:
- Drukontlasting van een hamerteen.
- Drukontlasting klauwtenen.
- Weke likdoorn tussen de tenen.
- Likdoornvorming op de tenen of onder de teenkopjes.
- Hallux valgus.
Hoe kunt u de orthese onderhouden?
De orthese kan elke dag gewassen worden met lauw/warm water onder de kraan. Na het afdrogen kan de orthese eventueel worden ingewreven met talkpoeder. De orthese mag absoluut niet op de verwarming gedroogd worden i.v.m. kans op vervormingen. Een maal per week mag de orthese met zeep gewassen worden.
Wat doet u als u last krijgt van de orthese?
De orthese moet goed passen. Het mag geen pijn of irritatie geven. Als dit wel het geval is, neemt u contact op met de gediplomeerd medisch pedicure. Deze kan, indien gewenst, de orthese aanpassen.